Sunday, October 17, 2010

Happy dusera

Terug naar het familiebezoek. Het is namelijk dusera, een feest in de aanloop naar indisch Nieuwjaar en traditioneel een goed moment om iets nieuws te beginnen of te kopen, zoals kleren, een huis, een brommer, of een nieuwe job. Wel passend voor onze verhuis. Het is ook een moment om wat tijd door te brengen met familie, De broer van de nonkel komt ook vanuit Bombay. Ik herinner me zijn twee 10-jarige dochters van toen ik eerst naar India kwam. Plots zijn ze 16 en 18 en krijg ik een preview van wat tienerdochters allemaal uitspoken. Het huis in Talegoan heeft een prachtige tuin en de meisjes ontdekken vreemde bloemen, vlinders, padden en de grote hond 'Shadow' die wel eens graag een roti-broodje eet. Mira herinnert zich vaag dat ze hier als tweejarige gelogeerd heeft. Malini trekt naar de tienermeisjes die haar geliefde Waka waka op hun telefoon afspelen. Maya krijgt nu de babymassages die Malini kreeg toen ze hier was, enkele maanden oud.




We hebben onderweg voor Maya kleine gouden oorbelletjes gekocht. De lokale oorbelsteker komt langs en behendig boort hij de gouden staafjes in het wit van een kokosnoot en vervolgens in Maya's oorlelletjes, het bloedt niet en ze weent eventjes hard en dan is het gedaan. De kokosolie voorkomt ontsteking en ons meisje lacht me enkele minuten later volmondig toe alsof ze al altijd oorbelletjes gedragen heeft.

In Talegon slapen we allemaal nog meer bij, eten we lekker en leer ik het overpopulaire 'Karum' spelen wat neerkomt op vingergymnasiek en driehoeksmeetkunde.

Etentje in koloniale stijl
Zondagavond zijn we te gast bij de LUITENANT GENERAAL van Zuidelijke helft van India. De nummer twee van het Indische leger heeft 42 procent van India onder zijn bevel. Een bezoekje aan zijn ambtswoning kan dan ook niet ontbreken, te meer omdat het goede vrienden van Parul haar ouders zijn. Hun huis doet sterk denken aan films over de Britten in India. Mooie tuin, veel te veel personeel en veel houtwerk, maar de kindjes spelen op het balkon dat het een lieve lust is. Aan tafel probeert Malini een van de gouden lepels te stelen en geniet van ijsje als dessert.

No comments: