Monday, October 25, 2010

Pune: Een ontspannende week op het ritme van de kinderen





Wel even wennen om op de 11de verdieping te wonen bij Parul haar nicht, heel mooi uitzicht op een meer waar trekvogels komen maar je loopt er niet zomaar naar buiten en vier kinderen in een appartement is best wat. Gelukkig was het aangrenzende appartement van de grootouders meestal gewoon open en liepen de kindjes gewoon door als ze wat meer ruimte nodig hadden. Voordeel is ook dat de vereniging die de appartementsblokken beheert ook heel wat dingen aanbiedt. Beneden is er een zwembad en een sporthalletje en er wordt gecomposteerd in 7 grote bakken met telkens een dag van de week erop aangeduid. Op die dag wordt die bak bijgevuld. De kinderen kunnen binnen de omwalling vrij rondlopen en er zijn ook twee kleine speeltuintjes waar we dikwijls heengaan. Dat gaat allemaal goed tot de dag dat Malini als eerste de lift inloopt en de deuren toegaan voor we haar kunnen volgen. We horen haar gekrijs 11 verdiepingen dalen. Parul loopt naar beneden en haar nicht Shweta belt de chauffeur op om Malini beneden op te vangen, maar ze vinden beiden niets. Als de lift terug naar boven komt is het stil en langzaam gaan de deuren open.
Daar staat Malini in de armen van de grootva die daar inwoont. Ze snikt nog een beetje maar voelt zich veilig. De grootva stond na zijn ochtendwandeling beneden aan de lift en vond Malini toen die openging.

In India is het heel normaal dat de grootouders bij de oudste zoon inwonen, al zijn er meer en meer koppels die zelfstandig willen wonen. Waar wij te gast zijn is er een compromis in de vorm van twee appartementen naast elkaar en twee aparte keukens, kuisvrouw enz. Maar de deuren staan bijna altijd open.

Wedding shopping in Pune
Pune ligt in de koele heuvels maar winkelen kan een hete ervaring worden. Stoffige wegen. warmte en hektisch verkeer, geen wonder dat de gekoelde westerse winkelcentra zoveen succes hebben.

Maar in die centra vind je niet altijd traditionele zaken, zoals voor een trouw. Mijn schoonzus Vira trouwt in januari dus Parul helpt haar door er met haar micht op uit te trekken. Minimum benodigdheden voor een indische trouw zijn armbandjes, henna voor de mehendi, kleed voor de sangeet (dansfeest de avond ervoor) en voor eentje voor de trouw zelf en de receptie erna en het duurste item is allicht de mangal sutra, een juweel dat getrouwde vrouwen altijd dragen en dat liefde en goede wil symboliseert. Het zijn twee gouden minikuipjes aan een draad met zwarte kraaltjes, mijn schoonmoeder draagt het elke dag. Ik ben zelf maar een keertje meegegaan, de andere winkeluitstapjes was me het zwembadwater net iets te lekker.







Pune op de kaart
(2 uur rijden van Bombay)


View Larger Map

No comments: