Sunday, January 21, 2007

EU debating banning the Swastika, originally an Indian Symbol


Hindus opposing EU swastika ban
Hindus in Europe have joined forces against a German proposal to ban the display of the swastika across the European Union, a Hindu leader said.


Source BBC



Parul was interviewed about the topic by Inne from De Standaard. Here is the article with a reference to Mira's mundan that we did two weeks ago in India.

donderdag 18 januari 2007

Hindoes verzetten zich tegen Europees verbod swastika

Voor hindoes en boeddhisten staat het hakenkruis al duizenden jaren symbool voor vrede en geluk.

Duitsland wil als EU-voorzitter het Duitse verbod op de ontkenning van de Holocaust in de hele Unie proberen in te voeren. Ook het verbod op het afbeelden van de swastika of het hakenkruis, dat de nazi's gebruikten als symbool van het Derde Rijk, zou tot het pakket maatregelen behoren dat Duitsland in de Unie wil invoeren.

Hindoes uit België, Nederland, Italië en Groot-Brittannië zien zo'n verbod absoluut niet zitten. Ze willen campagne voeren om het oeroude symbool niet uit de Unie te bannen.

De swastika, een woord uit het Sanskriet dat ,,geluksbrenger'' betekent, is inderdaad het heiligste symbool van het hindoeïsme en het Jaïnisme, en het komt ook in het boeddhisme voor (zie tweede foto). Maar het symbool bleef zeker niet tot de oosterse cultuur en religie beperkt. In Egypte en Zweden zijn swastika's gevonden van minstens veertienduizend jaar oud. Het Römisch-Germanisches Museum in Keulen telt verschillende Romeinse swastika-mozaïeken (derde foto). En op het Griekse eiland Kreta kwam de swastika al rond 3.500 voor Christus voor.

Sinds de Tweede Wereldoorlog kampt de swastika in het Westen echter met een gigantisch imagoprobleem. De swastika draagt sinds het nazi-tijdperk een duistere connotatie van haat, racisme en dood. Moet het symbool daarom in de hele EU worden verboden?

,,Je kunt dan net zo goed het kruis verbieden omdat de Ku-Klux-Klan het ook gebruikte'', zegt Parul Goel, een Indiase uit Antwerpen. ,,De swastika is een vredessymbool dat misbruikt wordt. Het hakenkruis nu verbieden biedt geen oplossing. We moeten eerder van die negatieve connotatie af en iedereen aan de oorspronkelijke betekenis van de swastika herinneren.''

In het Oosten wordt vooral het spiegelbeeld van de Duitse swastika gebruikt, maar het kruis wordt in beide richtingen afgebeeld. In India verwijzen de twee verschillende swastika's naar de zonsopgang en -ondergang. De swastika die de wijzers van de klok volgt, symboliseert vooruitgang.

Het dagelijkse leven in India is doordrongen van de swastika, zegt Parul Goel: ,,Als je een nieuwe auto koopt of in een nieuw huis trekt, wordt de swastika als geluksbrenger ergens op getekend. En een bedrijfsleider tekent met nieuwjaar een swastika op de eerste pagina van het jaarboek.''

Onlangs hielden Parul en haar Belgische man in India een hindoe-geboorteceremonie voor hun dochtertje. ,,Daarbij werd haar hoofdje kaalgeschoren, als een soort zuiveringritueel. Toen ik mijn grootvader vroeg wat hindoes nog meer doen, zei hij dat we met rood poeder een swastika op haar kaalgeschoren hoofdje moesten tekenen. Maar zo lang konden wij ons dochtertje niet rustig houden. Het had anders wel een geweldige foto opgeleverd.'' (lacht)

Van onze redactrice Ine Roox

back from meeting family and travelling in India


We had a nice pre-Xmas dinner in Belgium and on the 23d we left for India via Istanbul.

We spent 3 weeks in India, the first week at Parul's cousin's wedding in Pune (close to Bombay). Mira was an attraction for the whole family.

In between the various functions at the wedding I (Jeroen) had the chance to visit a Tata power dam with my kaaka (uncle). Tata runs a few social projects for the local villagers, I was very impressed. Did you know that Tata Steel, for example, began the eight-hour work day for employees in 1912, long before the US or Europe, and a year after Britain accepted the 12-hour day. Read the article about Tata, integral part of Indian life.

Happy 2007

 Posted by Picasa